Bandera Negra per mala gestió ambiental a Cunit. Quina sorpresa!

Ecologistes en Acció ha concedit una de les seves Banderes Negres 2021 a Cunit per motius urbanístics de mala praxi ambiental a la Plana del Castell

Bandera Negra per mala gestió ambiental a Cunit

Ecologistes en Acció ha concedit a Cunit una de les seves Banderes Negres 2021 per «la destrucció de la malmesa costa» derivada de la irresponsabilitat de les administracions públiques, i insta a prendre mesures urgents per revertir la situació. Concretament, el “guardó” a Cunit ha estat concedit per motius urbanístics de mala praxi ambiental a la Plana del Castell.

Recordem que el passat 30 d’abril de 2020, en un Ple Extraordinari telemàtic en mig de l’estat d’alarma per la Covid-19, que anul·lava qualsevol acció de protesta per part de la ciutadania, tots els partits municipals amb representació al consistori (PSC, Impulsem-Junts, En Comú Podem, C’s i ERC) van aprovar definitivament el Pla Parcial Urbanístic del sector Sud 2 de Cunit, una part de tota l’extensió de la Plana del Castell. L’altra part, el sector Sud 1, també consta com a urbanitzable al Pla General del municipi.

La Plana del Castell és només un dels ‘punts calents’ d’un Pla General de Cunit que permet portar a terme autèntiques destrosses ambientals i paisatgístiques al municipi i, que des de la CUP, portem anys denunciant. El Pla d’ordenació urbanística municipal (POUM) va ser tramitat durant els anys 2004 a 2006, aprovat definitivament el 30 de novembre de 2006 i publicat en el DOGC núm. 4869 de data 25 d’abril de 2007.

Així doncs, el Pla General de Cunit és un pla redactat en una època anterior a la regulació del procediment d’avaluació ambiental en matèria de planejament i legislació urbanística, i en un context de plena bombolla immobiliària i centrat en el creixement urbanístic sense límit. Un model que respon exclusivament als interessos del capital, alhora que consumeix grans volums de matèria i energia, i genera tot un seguit d’efectes negatius amb un impacte directe sobre l’entorn, el paisatge, la biodiversitat i la salut i la qualitat de vida de les persones.

Cap dels diversos equips de govern encapçalats per alguna de les dues parts de la sociovergència cunitenca que han anat passant pel consistori ha tingut mai la voluntat política de replantejar aquest pla general i han continuat apostant per un model de creixement urbanístic caduc, de construcció sense límit i que afavoreix l’especulació del territori en benefici dels interessos econòmics de només uns pocs.

Malauradament, aquest mateix marc mental que porta a creure que el creixement genera riquesa pel municipi encara persisteix, i els darrers 2 anys l’hem sentit diverses vegades als plens municipals. El mantra de que les zones comercials i hoteleres fan atractives les zones i generen riquesa, ocupació i dinamisme al municipi posa els pèls de punta. No hem après res i no evolucionem. El model de poble que tenim a Cunit és el d’acatament i defensa del sacrosant Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) vigent, que dona continuïtat a un model territorial i socioeconòmic fallit, com s’ha demostrat.

I això és així donat que els actors principals són sempre els mateixos. L’alcaldessa que va tramitar el POUM vigent (Dolors Carreras, PSC) és la mateixa que fa pocs dies ha deixat l’alcaldia, passant a ser Primera Tinent d’Alcalde i Regidora d’Ordenació del Territori, amb competències en la gestió i execució del planejament urbanístic local. Per altra banda, l’actual Alcalde i soci de govern del PSC (Jaume Casañas, Impulsem Cunit-Junts) porta ja 10 anys al govern cunitenc. Cal afegir ‘l’anècdota’ que, en aquests darrers 10 anys, ICV-Comuns també han format part dels equips de govern del municipi.

Des de la CUP de Cunit portem temps reclamant la urgència d’una revisió a fons del POUM en vigor, punt que ja portàvem en el nostre programa electoral presentat per les eleccions municipals del maig del 2019. I aquesta revisió no pot fer-se en despatxos de vella política, com la recentment creada i opaca Comissió Cunit Futur, sinó que ha de ser transparent i comptar amb la participació activa i vinculant de la població, entitats i plataformes del municipi.

És vital per Cunit, doncs, iniciar la redacció d’un nou pla general, un pla valent sota criteris d’un model urbà en equilibri amb l’entorn i respectuós amb el medi ambient. Cal apostar per polítiques valentes de decreixement i per això cal un pla que desclassifiqui i protegeixi els sectors urbanitzables no desenvolupats en anys d’interès natural, agrícola i paisatgístic, i planifiqui el territori sota les premisses de la sostenibilitat.

La Plana del Castell és només un dels ‘punts calents’ d’un Pla General de Cunit que permet portar a terme autèntiques destrosses ambientals i paisatgístiques al municipi i, que des de la CUP, portem anys denunciant.